Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Αφιερώματα: Γιάννης Σωτήρχος

Ο Γιάννης Σωτήρχος
με την φανέλα του Πανηλειακού
Ο Γιάννης Σωτήρχος αν και απουσιάζει από την ομάδα για αρκετά χρόνια έχει συνδέσει το όνομα του με την νεότερη παρουσία του Πανηλειακού στην Α΄ Εθνική αφού αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας έκπληξη του 2002 η οποία αν και με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας κατάφερε με εκπληκτικές εμφανίσεις να κερδίσει την άνοδο και οι παίχτες την καταξίωση αφού οι περισσότεροι εκείνης της ομάδας με τον Πανηλειακό αλλά και μετά από αυτόν έγραψαν την δική τους ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.





Ο ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Πύργου Γιάννης είναι πλέον ένας γυρολόγος των γηπέδων αφού μετά την πρόσφατη μετακίνηση του στην Δ΄ Εθνική, η Αγία Παρασκευή έγινε ο 12ος σταθμός του εκ Βοιωτίας ποδοσφαιριστή.









Η Αρχή
Γεννήθηκε στο Καπαρελι Βοιωτίας και ο πρώτος επαγγελματικός του σταθμός ήταν ο Λεβαδειακός με τον οποίο έκανε ντεμπούτο την σεζόν 1997-98.
Δύο χρόνια παρέμεινε στο δυναμικό των «πράσινων»: σε αυτό το διάστημα έλαβε μέρος σε 29 αναμετρήσεις, και σκόραρε ένα τέρμα. Ακολούθως έπαιξε για ένα χρόνο στον Ποσειδώνα Μηχανιώνας (31 ματς/πέντε γκολ), ενώ την επόμενη σεζόν ανήκε στον Ναυπακτιακό Αστέρα (29 συμμ./δύο γκολ).

Ο Πανηλειακός
Ο Πανηλειακός 2003-04 στην Α΄ Εθνική
Πάνω Αριστερα: Τασίδης, Λιούρδης, Σωτήρχος, Βύντρα, Δερμιτζόγλου, Θωμαϊδης
Κάτω Αριστερά: Σπυρόπουλος, Ταραλίδης, Μποταϊτης, Τσιώλης, Μαρκορά


Στον Πανηλειακό έμεινε για 3 χρόνια και αγαπήθηκε όσο λίγοι στην πόλη του Πύργου που ακόμη τον ανακαλούν σε πολλές περιπτώσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι φίλοι που απέκτησε στην πόλη μας του οποίους όπως λένε οι ίδιοι τους καλεί συχνα για να μάθει νέα του Πανηλειακού!


Ο Σωτήρχος πανηγυρίζει!
Το καλοκαίρι του 2001 λοιπόν υπέγραψε στον Πανηλειακό ο οποίος τον απέκτησε απο τον Ναυπακτιακό Αστέρα. Επιδεικνύοντας την απαιτούμενη συνέπεια και θέληση καθιερώθηκε γρήγορα στο βασικό σχήμα των «ερυθρόλευκων», και κέρδισε μαζί τους την άνοδο στην Α’ Εθνική, το 2003! Την ακόλουθη αγωνιστική περίοδο συμμετείχε σε 25 αναμετρήσεις της «μεγάλης» κατηγορίας (πέτυχε και πέντε τέρματα) όμως δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της ομάδας.

2001-02 (Β΄ Εθνική): 20 συμμετοχές / 1 γκολ
2002-03 (Β΄ Εθνική): 29 συμμετοχές / 4 γκολ
2003-04 (Α΄ Εθνική): 25 συμμετοχές / 5 γκολ

Η Συνέχεια
Τότε, αποδεσμεύθηκε, όμως συνέχισε να αγωνίζεται σε επίπεδο Α’ Εθνικής καθώς εντάχθηκε στη Χαλκηδόνα.
Υπήρξε χρήσιμο εργαλείο και για τους «κυανοκίτρινους» (23 ματς/δύο γκολ). Το καλοκαίρι του 2005 ο πρόεδρος των τελευταίων, Γιώργος Σπανός , αποφάσισε τη συγχώνευση του συλλόγου με τον Ατρόμητο. Ο δυναμικός αμυντικός έγινε αμέσως μέλος των «κυανόλευκων», τους οποίους μάλιστα βοήθησε αποφασιστικά στο να κατακτήσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (συγκεκριμένα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), τη σεζόν 2005/06 (κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος κατέγραψε 25 συμμετοχές).

Έπειτα, αποτέλεσε παρελθόν, και μετακινήθηκε στον Ιωνικό, στον οποίο έμεινε για ένα έτος (εννέα εμφανίσεις). Κατόπιν, μετακόμισε στον Θρασύβουλο. Την πρώτη του χρονιά στους «πράσινους» χρησιμοποιήθηκε σε 31 παιχνίδια, και χάρηκε τον προβιβασμό στην Super League! Παρέμεινε και την επόμενη περίοδο στο ρόστερ της ομάδας, η οποία πάντως δεν κατάφερε να παραμείνει στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας.
Ο Γιάννης Σωτήρχος τότε άφησε τη Φυλή, και έγινε μέλος της Ρόδου. Έξι μήνες μετά την έλευσή του στα «Ελάφια» πήρε μετεγγραφή για τον Ολυμπιακό Βόλου, και με τη φανέλα των Θεσσαλών έμελλε να πανηγυρίσει μία ακόμη άνοδο στην Α’ Εθνική, την άνοιξη του 2010!
Αμέσως μετά επέστρεψε στον Λεβαδειακό, από τον οποίο εξάλλου τον απέκτησε ο Αστέρας Μαγούλας. Πρίν 2 μήνες τον απέκτησε η Αγία Παρασκευή στην οποία προπονητής είναι ένας ακόμη πρώην ποδοσφαιριστής του Πανηλειακού ο Ιβάν Νεντέλκοβιτς.

Πηγές: Balleto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: